Skip to main content

Voorwoord

In fort Voordorp vond op 1 november 2007 voor relaties van KPMG IT Advisory het seminar ‘Trends in IT – Information Governance’ plaats. Deze Compact special is geheel gewijd aan deze bijeenkomst, die goed bezocht was en door de aanwezigen zeer positief werd geëvalueerd.

C-2008-0-redactioneel-1

Hans Donkers heet de relaties welkom

Tijdens het genoemde seminar zijn de belangrijkste resultaten gepresenteerd van het onderzoek dat KPMG IT Advisory de afgelopen maanden heeft uitgevoerd naar dit thema. Uit het onderzoek ‘Waarde creëren met informatie, omdat het moet? Of omdat het ertoe doet?’ blijkt onder meer dat organisaties zoeken naar mogelijkheden om information governance een betere invulling te geven.

Onder leiding van dagvoorzitter Kees Mijnten vond een paneldiscussie rondom dit thema plaats. Het panel bestaande uit Rik Maes (prof.dr.ir. Universiteit van Amsterdam), Ilhan Aksoycan (CTO Wolters Kluwer), Jan Slot (directeur ICT Academisch Medisch Centrum/UvA) en Wim Tjaberinga (directeur vdBJ Communicatie groep) diepte in een inspirerende discussie gezamenlijk het onderwerp uit, waarbij de aanwezigen ook regelmatig in de discussie werden betrokken. Fragmenten van deze discussie zijn opgenomen in het artikel ‘Kennis: je hebt er altijd te veel van maar nooit genoeg’, dat tevens een impressie geeft van de gehele dag.

Het middagprogramma was verder gevuld met een aantal workshops waar dieper is ingegaan op de volgende deelthema’s:

  • IT Strategy & Governance: hoe generaties verschillend omgaan met informatie en het gebruik van IT.
  • Sourcing: frustratie in de operatie in plaats van realisatie van strategische doelstellingen.
  • SAP compliance & business improvement.
  • Information Governance: de positie van de CIO.
  • Oracle compliance & business improvement.
  • Information Security Governance: voorwaarde voor succes!
  • Project Portfolio Management kritisch voor verandervermogen.

De achtergrondinformatie van hetgeen tijdens de workshops is besproken, hier en daar aangevuld met resultaten van de workshops, treft u aan in deze Compact special.

Voor degenen die aanwezig waren zal deze Compact een goede herinnering aan de dag zijn, aangevuld met achtergrondinformatie. Wij hopen dat wij hen die er niet bij konden zijn, met deze uitgave toch nog iets kunnen meegeven van de sfeer en inspiratie die van die dag uitgingen.

Indien u een regelmatige lezer van Compact bent, zal het u opvallen dat de presentatie en lay-out van deze Compact afwijken van wat u gewend bent. Deze special is namelijk tevens de 0-versie van de nieuwe presentatie die met ingang van het eerste nummer van 2008 voor de reguliere Compact wordt toegepast.

Veel leesplezier!

Hans Donkers