Skip to main content

Redactioneel

Deze Compact staat in het teken van social media. Social media een ‘buzzword’? Wat is het eigenlijk? Deze laatste vraag wordt in het inleidende artikel beantwoord. Op basis van een interview met mijn collega in de VS wordt ingegaan op een definitie van social media, de trends, ontwikkelingen en impact voor klanten en bedrijven. Daarnaast wordt ingegaan op verschillen in gebruik afhankelijk van de sector, alsmede hoe KPMG social media inzet. Dit laatste onderwerp komt ook terug in het navolgende artikel.

In het artikel ‘Social media stuwen de “recommendation economy” en vergen een extreme digitalisering van de bedrijfsvoering’ zien wij hoe social media kansen creëren voor bedrijven. Diverse vragen doen zich voor, zoals: hoe creëren ondernemingen meerwaarde uit social media, hoe gaan IT-afdelingen om met de geboden uitdagingen, wat gaan ondernemers doen met de duizelingwekkende hoeveelheid aan beschikbare data? Vragen die ook in de navolgende artikelen zoals ‘Social media en business intelligence’, ‘#TheaterShooting: applying Big Data Analytics to Social Media’ en ‘Finance with friends: gebruik van social media in de financiële sector’ een rol spelen.

Eén van de uitdagingen zien wij bij de CIO en de IT-organisatie om beschikbare data te registreren, op te slaan en beschikbaar te stellen voor analyse. Dit brengt niet alleen issues ten aanzien van opslag met zich mee, maar ook omtrent het combineren en ontsluiten van de massale hoeveelheid gegevens. Dit vraagt van IT een continue drive richting innovatie van technologie en technieken om de groeiende hoeveelheid aan data het hoofd te kunnen bieden, maar ook analyses en forecasting te kunnen uitvoeren op basis van Big Data.

Als laatste kan de vraag gesteld worden hoe wet- en regelgeving aangepast is op inzet van social media: wat zijn de juridische aandachtspunten van bedrijfsmatig gebruik van social media? Welke regels dient een bedrijf in acht te nemen? In een aantal praktijkcases wordt een toelichting gegeven op de juridische implicaties van social media.

Wij hopen dat deze Compact u zal inspireren om social media verder te benutten binnen uw organisatie en wensen u veel leesplezier toe!

Brigitte Beugelaar