Skip to main content

Redactioneel

In 1956 werd het eerste mobiele netwerk in gebruik genomen, voor enkele honderden abonnees in Zweden, voornamelijk dokters en advocaten. Dit netwerk, met dekking in en rond Stockholm, werd ontwikkeld door Ericsson. De ongeveer 14 kilo zware systemen werden in auto’s gemonteerd en namen een hele kofferbak in beslag. Tegenwoordig heeft een kwart van de 8-jarigen in Nederland een mobiele telefoon en weegt deze telefoon veelal minder dan 100 gram.

Mobiele apparaten zijn de afgelopen twee decennia ingeburgerd in de maatschappij. De nieuwste generatie medewerkers heeft nooit zonder mobiele telefoon en internet geleefd. Veel jonge medewerkers weten meer van technologie dan de technology-managers in bedrijven beseffen. En ze nemen hun eigen mobiele apparaten mee naar hun werk en gebruiken deze ook, toegestaan of niet. Dit vraagt een nieuwe houding van de CIO. Het gaat niet langer alleen om beheersing en controle, het gaat om de democratisering van de werkomgeving en het omarmen van nieuwe technologie als kans om de organisatie met behulp van technologie verder te krijgen.

In deze Compact vindt u een verkenning van de mobiele wereld, waarin onder meer tablets, apps, de keuzes, kansen en uitdagingen worden uiteengezet.

In een interview met Mark de Reuver leest u wat de wetenschap bezighoudt in de ontwikkeling van nieuwe mobiele waardeketens.

Dat de introductie van mobiele apparaten traditionele verhoudingen op zijn kop kan zetten, leest u in ‘Mobiel betalen’. Het gevecht om de mobiele betaaldienst is begonnen en in sommige businessmodellen speelt de bank geen rol meer. De technologie is nog in ontwikkeling, de standaarden zijn nog niet gezet en er wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe diensten.

Een belangrijke rol in de mobiele wereld is weggelegd voor de telecomproviders, maar ook zij zien hun markt met grote snelheid veranderen en daarmee hun verdienmodel. De investeringen zijn groot en de tijd om terug te verdienen is kort. Voor welke strategische keuzes staan zij? Lees hierover in ‘De toekomst van telecomaansluitnetwerken’.

Deze Compact staat in het teken van de mobiele wereld. Ik hoop dat u geïnspireerd raakt door de voorbeelden, de experimenten en de kansen van deze technologie, omdat de 8-jarigen van nu de klanten en medewerkers van de toekomst zijn!

Liesbeth Westenberg