Skip to main content

Redactioneel

Integrated auditing

Hebt u iets te maken met auditing en de afgelopen anderhalf jaar slapeloze nachten en te weinig vakantie gekend? Grote kans dat de begrippen SarbanesOxley en Tabaksblat u niet onbekend zijn. Dat de uit deze begrippen voortvloeiende werkzaamheden ook tot grote werkdruk bij accountants- en gerelateerde adviesbureaus hebben geleid, blijkt onder andere uit het feit dat dit Compact-nummer nu pas wordt uitgebracht, waar wij graag eerder dit onderwerp met u hadden gedeeld.

Het thema van deze Compact is integrated auditing. Een aantal grote beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen zit inmiddels in de eindfase van het proces om eind 2006 te voldoen aan de SarbanesOxley 404- eisen. Verschillende Amerikaanse ondernemingen hebben dit punt reeds één of twee jaar geleden bereikt en trachten nu een efficiencyslag aan te brengen in het gehele complianceproces.

Wat is nu exact integrated auditing, wat is het belang van risicobeoordeling bij het bepalen van de auditscope en hoe kan tooling ondersteuning bieden bij het efficiënter uitvoeren van integrated audits? Dit zijn stuk voor stuk onderwerpen die in dit nummer zullen worden behandeld en u hopelijk verder inzicht kunnen geven in de fascinerende en complexe wereld van integrated auditing.

Aan dit themanummer zal zeker een vervolg worden gegeven om in een later stadium te bekijken hoe integrated auditing post-SOX wordt opgepakt.

Veel leesplezier toegewenst!

Hans IJkel