Autonomous, Blockchain & Risk Management
De laatste editie van Compact verschijnt ieder jaar traditioneel rond de kerst en jaarwisseling. De natuur rust in deze tijd van het jaar, maar voor het bedrijfsleven is de decembermaand een drukke periode, ook omdat er naar de toekomst gekeken moet worden. Er is keuze genoeg in de kristallen bol, maar de selectie van IT-thema’s met een lange houdbaarheid is een precaire oefening. Om u hierbij te ondersteunen heeft onze redactie een drietal onderwerpen in deze editie opgenomen dat niet snel voltooid verleden tijd zal zijn, namelijk autonome systemen, blockchain en risicomanagement.
De natuur bestaat uit vele autonome systemen en entiteiten die naadloos met elkaar verbonden zijn. Het geheel past zich geleidelijk aan volgens het principe ‘survival of the fittest’, waarbij ‘fittest’ de aanpassingscapaciteit in een veranderende omgeving aangeeft. In het artikel over ‘autonome auto’s’ wordt deze uitdaging voor ons dagelijks vervoer helder uiteengezet. Een actuele verandering is de regelgeving: hoe kan de industrie hierop anticiperen en hieraan voldoen? ‘Autonomous compliance’ helpt u hierbij door een blik te werpen in de nabije toekomst, inclusief de inzet van kunstmatige intelligentie (KI) en robotisering in het compliance-domein. Het artikel is daarmee na een bijdrage in de 2017/2-editie van Compact het tweede stuk in een reeks van RegTech-berichten.
In de laatste Compact-editie van 2016 werd reeds aandacht besteed aan blockchain en de mogelijkheden van deze nieuwe technologie. Het artikel ‘Shared ledgers’ in dit nummer legt blockchain naast meer conventionele oplossingen en analyseert wanneer blockchain echt onderscheidend is. De IT-risico’s van blockchain worden onder de loep genomen in ‘Blockchain, with great power comes great responsibility’. Dit stuk introduceert een volwassenheidsmodel en raamwerk waarmee u de relevante beheersingsaspecten van blockchain kunt evalueren en beheersen. De thema’s autonome systemen en blockchain worden begeleid door interviews met experts uit de onderzoeks- en financiële wereld.
Het derde, afsluitende deel van deze Compact-editie heeft wederom aandacht voor risico’s; een thema dat sinds de universele toegang tot het internet een cruciaal IT-onderwerp is geworden. Wij kijken in deze editie dan ook in het algemeen naar de risico’s als gevolg van uitbestedingsrelaties en ketensamenwerking, bieden met ons ‘SAP Process Control’-artikel inzicht in het management van risico’s vanuit deze bedrijfsapplicatie, en spreken over de verschillen en overeenkomsten van de internationale ‘assurance’-standaarden in het ‘SSAE18/ISAE3402’-artikel.
De toekomst van IT blijft onzeker. Innovatie door en van IT biedt het bedrijfsleven, de consument/burger en de samenleving veel kansen. Om te begrijpen waar en wanneer de afweging tussen risico’s en kansen moeten worden gemaakt, heeft men toegang tot betrouwbare informatie nodig. Amos Tversky, een Israëlisch-Amerikaans psycholoog op het gebied van de cognitieve wetenschappen, stelt: ‘a part of good science is to see what everyone else can see, but to think what no one else has ever said‘. Deze wijsheid geldt ook voor het bedrijfsleven. Wij hopen dan ook dat deze Compact u wederom laat zien wat de toekomst zal brengen, en dat u vervolgens ideeën ontwikkelt die uzelf en uw bedrijf ‘survivors of the fittest’ maken. Wij wensen u veel plezier tijdens het lezen van deze editie!