Skip to main content

Redactioneel

Overname Amerikaanse verzekeraar Transamerica door Aegon, Amerikaanse superretailer Walmart doet bod op Asda (de derde supermarktketen in het Verenigd Koninkrijk), telecombedrijf Qwest (Amerikaanse partner van KPN) heeft een bod uitgebracht op branchegenoten USWest en Frontier. Zomaar een greep uit wat krantenkoppen van de afgelopen maanden. Fusies, overnames en allianties in alle vormen en maten zijn inmiddels gemeengoed geworden. Geen enkele branche uitgezonderd. Dagelijks wordt in de financiële katernen van de dagbladen wel iets gemeld wat te maken heeft met deze onderwerpen. De deals worden alsmaar groter en spectaculairder. Landsgrenzen en continentale grenzen vervagen. Enkele jaren terug waren het nog ‘buzz-words’, maar we zijn momenteel goed op weg om daadwerkelijk invulling te geven aan hypercompetitieve en mondiale markten.

In de dagelijkse praktijk worden we regelmatig geconfronteerd met de complexiteit van fusies, overnames en allianties. Van het feit dat het samenvoegen van organisaties vaak niet gemakkelijk gaat, getuigen ook de vele koppen in de dagbladen.

ICT is steeds meer verweven met de diverse bedrijfsactiviteiten van organisaties. Over de afhankelijkheid hoeft niets meer te worden gezegd. Het samenvoegen van ICT is vaak een belangrijke drijfveer bij fusies, overnames en allianties. Uit onderzoek (www.ITsurvey.com) blijkt echter dat IT pas laat in het fusieproces op de agenda wordt geplaatst. In de meeste gevallen wordt zelfs pas na de daadwerkelijke beslissing om te gaan fuseren aandacht besteed aan de integratie van de IT-organisaties. Soms is dit veel te laat. Wat in theorie haalbaar en aantrekkelijk lijkt, hoeft dat in de praktijk lang niet altijd te zijn. Het realiseren van fusievoordelen is geen sinecure. Het eerste artikel gaat in op de oorzaken van de problemen. Het schetst een overzicht van een algemeen fusieproces en geeft richting aan het antwoord op de vraag ‘welke mogelijkheden wel realistisch zijn in het kader van ICT-voordelen’.

De volgende vier artikelen gaan in op de rol die de EDP-auditor kan spelen in due diligence (DD)-onderzoeken. Het eerste artikel in deze reeks gaat over de rolverdeling en verantwoordelijkheden van accountants en EDP-auditors bij DD-onderzoeken. Behandeld wordt op welke manier deze rolverdeling in het verleden is ontstaan en op welke manier de NIVRA-regelgeving hier richtlijnen voor geeft. Tevens wordt een aantal verwachtingen ten aanzien van het toekomstige rollenpatroon uitgesproken. In het volgende artikel pleiten de auteurs voor het niet alleen zoeken naar de ‘lijken in de kast’ op het gebied van ICT, maar benadrukken zij het belang van naar voren kijken. In het artikel worden de aandachtspunten bij een toekomstgericht DD-onderzoek toegelicht. Dan volgt een luchtige bijdrage over de praktische invulling en problemen gebaseerd op een DD-case. Een soort reisverslag van een uitgevoerd DD-onderzoek waarbij de omgang met de tijdsdruk en de gedefinieerde onderzoeksvragen op ICT-gebied gerelateerd aan de doelstellingen van de overname centraal staan. Deze reeks wordt afgesloten met een algemeen overzicht van juridische aspecten in relatie tot ICT, want ook deze aspecten behoren deel uit te maken van een DD-onderzoek.

Hierna volgt een artikel over aspecten van bewaarplicht bij het samenvoegen van IT-organisaties. Welke problemen komen om de hoek kijken, welke eisen stelt de wetgever en welke rol kan de EDP-auditor hierbij vervullen? Ten slotte een vervolg op het EDP Auditorium in Compact 99/1 over praktische aspecten van Y2K, waarin door mr. I. Oosterveld recente uitspraken op Y2K-zaken worden beschreven.

De redactie denkt met dit themanummer weer een onderwerp te hebben toegevoegd aan de diverse thema’s uit het onlangs verschenen jubileumboek, hiermee aangevend dat het vakgebied nog volop in beweging is. Het is altijd weer even wennen aan een nieuwe lay-out, maar hiermee willen we onderstrepen een volgende stap voorwaarts te willen zetten. Op naar de volgende 25 jaar…

Drs. P.P.M.G.G. Brouwers RE RA