Skip to main content

Redactioneel

Voor u ligt het laatste nummer van deze eeuw van Compact, gewijd aan de zachte kant van IT-audit.

Het is een turbulent jaar geweest in de informatie- en communicatietechnologiewereld; een jaar waarin de oplossing van het Jaar 2000-probleem centraal heeft gestaan. En nu maar afwachten…

Het was ook een turbulent 25ste jaar van Compact. In juni verscheen een ‘dubbelnummer’ en wel het Jubileumboek onder de titel ‘Compact & ICT-auditing’. Het boek bracht de lezer een overzicht van het werkveld EDP-auditing, zoals dat er thans uitziet.

Een belangrijk evenement in 1999 was de promotie van oud-redactielid R.G.A. Fijneman, die een korte samenvatting van zijn promotieonderzoek in dit nummer van Compact plaatst onder de titel ”Common body of knowledge’: jaarrekening ICT-auditing’.

Voor accountants en opleiders belangwekkend omdat wordt gedefinieerd over welke kennis de toekomstige accountant moet kunnen beschikken om in de volgende eeuw naar behoren te kunnen fungeren. Bestaat er immers nog een organisatie waarin ICT geen belangrijke rol speelt en dus van invloed is op de beheersing van die organisatie en de wijze waarop de accountant daarmee dient om te gaan?

In dat kader past ook het artikel van J.C. Neves Cordeiro onder de kop ‘Auditsoftware: blijft systeemgerichte controle efficiënt, effectief?’ Het gebruik van auditsoftware blijft immers waardevol in de uitvoering van de controle!

De titel van dit nummer van Compact is voornamelijk ingegeven door het openingsartikel ‘Over gedrag, communicatie en informatiebeveiliging’ van de hand van de auteurs dr. E.E.O. Roos Lindgreen en dr. ir. P.L. Overbeek, vooraanstaande auteurs op het vakgebied. Zij benadrukken de menselijke factor bij informatiebeveiliging en de invloed die die factor heeft op de werking van allerlei organisatorische maatregelen. Misschien wel een open deur, maar toch… In ieder geval het lezen waard!

Een belangrijk artikel is verder dat van de hand van mevrouw mr. drs. M.J. Dontje, die als titel voor haar bijdrage heeft gekozen ‘No trade without trust’. Er lijkt een doorbraak te komen in het gebruik van e-commerce. De markt is er rijp voor en dus dient aandacht te worden besteed aan de daarbijbehorende problematiek en niet in het minst die ten aanzien van (inter)nationale wet- en regelgeving. Voor velen reeds nu een belangwekkend artikel.

De redactie, die in 1999 afscheid moest nemen van enkele leden die hun carrière elders voortzetten, dankt hen voor hun inzet.

U, lezer, ziet uit naar de millenniumchange en naar nieuwe uitdagingen. De redactie wenst u een bijzonder goed 2000.

Prof. A.W. Neisingh RE RA