Skip to main content

Redactioneel

In dit nummer van Compact wordt opnieuw aandacht besteed aan de euro. Vanzelfsprekend behandelen de auteurs, die allen medewerkers van KPMG Information Risk Management (IRM) zijn, de problematiek vanuit IT-perspectief. Echter, niet vergeten mag worden dat de invloed op de organisatie zelf zeker zo groot zal zijn. Denkt u in dat geval maar aan het mogelijk tijdelijk prijzen in twee valuta’s, de nationale valuta en de euro, het prijsstellingsbeleid, doch evenzeer aan instructies voor caissières hoe om te gaan met de verschillende ‘soorten’ geld tijdens de invoeringsperiode, het feit dat organisaties vrijwel zeker over meer contant geld tijdens deze transitieperiode zullen beschikken dan normaliter het geval is (en dus de kluizen te klein?!) en het feit of kasgeldverzekeringen deze excessieve voorraden munt- en papiergeld wel in voldoende mate dekken. Voorlichting aan alle medewerkers over de problematiek met betrekking tot de invoering van de euro is dan ook van het grootste belang. In dit verband mogen zeker niet worden vergeten het converteren van saldi op in organisaties in gebruik zijnde chipkaarten (denk hierbij aan chipkaarten die in gebruik zijn ten behoeve van afrekeningen in kantines, kopieerkosten, snoepautomaten en dergelijke).

Van de redactie van Compact mag u verwachten dat schrijvers zijn benaderd die de europroblematiek nog eens vanuit de IT-kant bekijken. Zo treft u in dit nummer een viertal artikelen aan onder de navolgende titels:

  • Testen en de euro: na een zeer uitgebreid artikel met betrekking tot testen in één van de vorige nummers van Compact, wordt in dit artikel in het bijzonder ingegaan op het belang van testen en de maatregelen die in het kader van de overgang naar de euro terzake dienen te worden getroffen.
  • Euronoodscenario’s: de allesoverheersende vraag is: kunt u nog zaken doen met ingang van 1 januari 2002 ingeval de invoering van de euro in geautomatiseerde systemen niet respectievelijk niet geheel is geslaagd? Waren organisaties met betrekking tot de Jaar 2000-problematiek uitgebreid gemotiveerd om noodscenario’s op te stellen, ook met betrekking tot de invoering van de euro zullen vergelijkbare maatregelen zo nodig moeten worden getroffen.
  • Review van europrojecten: de auteur gaat in op de noodzaak aanvullende zekerheid te verkrijgen met betrekking tot de voortgang van het europroject alsmede de kwaliteit van deze voortgang. Een uitgebreid normenstelsel is in dit artikel opgenomen. De lezers krijgen in dit artikel om niet de beschikking over de uitgebreide questionnaire zoals die in de KPMG IRM-praktijk wordt gebruikt.
  • IT binnen de impactanalyse: toegelicht wordt hoe de noodzakelijke aanpassingen kunnen worden geïdentificeerd om de volledigheid ervan te kunnen waarborgen.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat de accountantscontrolepraktijk in het kader van de controle van de jaarrekening, zowel tijdens de interimcontroles die thans plaatsvinden alsmede tijdens de periode waarin de jaarrekeningcontroles worden uitgevoerd, aandacht zal besteden aan de wijze waarop het europroject in organisaties wordt beheerst. De hoofdvraag daarbij is:

  • Bestaat er ernstige onzekerheid (gerede twijfel) dat systemen en/of relaties niet tijdig eurocompliant zijn?
  • Zo ja, leidt dit tot een ernstige onzekerheid (gerede twijfel) omtrent de continuïteit van het geheel van de werkzaamheden van de organisatie?

Er staat ons allen dus nog een hele klus te wachten.

Prof. A.W. Neisingh RE RA