Skip to main content

Redactioneel

Voor u ligt het themanummer Financial Services. Zoals u wellicht de afgelopen periode bemerkt heeft, is de financiële wereld om ons heen behoorlijk in beweging. Ten tijde van het schrijven van dit themanummer laten de beurzen wereldwijd een inzinking zien, is er een aantal overnames geweest, verliest Société Générale 4,9 miljard euro na falende controle op een handelaar en is de kredietcrisis als gevolg van de ‘subprime’-hypotheken nog niet voorbij. Kortom, een turbulente omgeving!

In dit themanummer wordt in een aantal artikelen nader ingegaan op de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving op het gebied van de Wet financieel toezicht, SEPA, SOx en ORM, en MiFID. Hierbij wordt tevens stilgestaan bij de impact hiervan op het vakgebied van de IT-auditor.

De markt voor overnames en fusies binnen de financiële sector is in beweging. Door de belangrijke en complexe rol die ICT speelt binnen financiële instellingen, is bij een overname of fusie een due diligence-onderzoek naar de ICT-omgeving van essentieel belang. In dit nummer worden de aandachtspunten van het due diligence-onderzoek en de rol die de IT-auditor hierin kan spelen toegelicht.

In geval van uitbesteding van bepaalde activiteiten aan een derde partij wordt veelal om een SAS 70-rapport gevraagd. In het artikel over SAS 70 wordt stilgestaan bij een vijftal verbetermogelijkheden rondom het SAS 70-proces waardoor besparingen kunnen worden gerealiseerd.

Met betrekking tot de leasingmarkt zijn twee artikelen opgenomen. Eén artikel geeft een uitgebreid overzicht van de markt voor leasesystemen en hun leveranciers. Het andere artikel gaat in op een actueel thema, namelijk het milieu en schoner rijden. Dit artikel geeft een samenvatting van de nieuwe Europese wetgeving gericht op het reduceren van de CO2-uitstoot van personenauto’s, het veranderende consumentengedrag, het bepalen van de CO2-voetafdruk en de impact van deze aspecten op autoleasemaatschappijen.

En ‘last but not least’ wordt in dit nummer een inleiding gegeven in de wereld van commodities en commodity-risicomanagement. Ook het belang van IT wordt hierbij toegelicht.

Ik hoop dat u veel leesplezier heeft bij dit nummer!

Brigitte Beugelaar