Skip to main content

Redactioneel

Eind jaren negentig zijn veel basis-ERP-implementaties uitgevoerd. De focus lag daarbij vooral op het vervangen van legacysystemen, al of niet in combinatie met de implementatie van standaardbedrijfsprocessen. Ook is er de afgelopen jaren flink wat inspanning geleverd op het gebied van Governance, Risk en Compliance (GRC), bijvoorbeeld met het oog op SOx. Het lijkt wel of de aandacht voor het optimaliseren van bedrijfsprocessen en het effectiever gebruik van ERP-systemen naar de achtergrond is verdwenen.

Een aanpak waarin projectactiviteiten evenwichtig gedurende de projectfasen (zoals hieronder afgebeeld) worden uitgevoerd, is een voorwaarde om succesvol de combinatie van compliance en procesoptimalisatie te kunnen doorvoeren. Vooral in de strategie- en planningsfase (i.c. envision) kunnen de drivers worden gevonden om een dergelijke combinatie te realiseren.

C-2008-2-Red-01

Dit nummer van Compact bevat naast artikelen die ingaan op ontwikkelingen en aspecten van deze drie fasen (envision, build & implement en continuous improvement) ook de terugkoppelingen van de rondetafel van begin dit jaar op het gebied van programma- en projectmanagement. Dit is een belangrijk ‘envision’-proces aangezien veel ERP-projecten van daaruit worden geïnitieerd en gemonitord. De keuze voor projecten met de juiste balans tussen compliance en performance zal hier moeten plaatsvinden.

Al met al voldoende leesvoer om diverse ontwikkelingen door te nemen met het doel ook voor uw organisatie de juiste en gebalanceerde ERP-visie uit te stippelen.

Ik wens u een fijne zomer en veel leesplezier toe!

Maurice op het Veld