Skip to main content

Redactioneel

1 november 2006, diverse collega’s maken zich enigszins zenuwachtig op voor een belangrijke dag. Op die dag geeft KPMG Information Risk Management een seminar dat IT advisory als onderwerp heeft. Een dag waarin wordt ingegaan op de discussie of ondernemerschap en control elkaar ondersteunen of juist uitsluiten. Een terechte vraag. Veel ondernemers geven aan dat innovatie en/of ondernemen een stuk lastiger is geworden sinds SOX, IFRS, Basel II, et cetera. Dit wordt ondersteund door he hier opgenomen bericht in Het Financieele Dagblad van 22 september van dit jaar.

Managers durven niet te investeren

Een kwart van de managers over de hele wereld zegt niet te hebben geïnvesteerd in innovatie vanwege de complexe regelgeving. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek door financieel interim-managementbureau Robert Half Management. Organisaties betalen de tol voor de komst van nieuwe wet- en regelgeving zoals IFRS en SOX. Ook op het gebied van internationale investeringen worden bedrijven beperkt vanwege de nieuwe wetgeving. (Bron: Financieel Management).

Een spannende dag dus, een dag waarop vele beslissers, financieel managers en controllers werden geconfronteerd met businessvraagstukken. Vraagstukken gericht op ondernemerschap, governance, innovatie en technologische ontwikkelingen. Nu kan ik mij voorstellen dat u als lezer deze dag niet hebt meegemaakt en dat deze vraagstukken wel degelijk terugkeren in uw rol binnen de organisatie. Voor ons een reden te meer om dit nummer van Compact te wijden aan vraagstukken inzake innovatie in control.

Het eerste artikel gaat in op innovatie in control en zoekt een antwoord op de hoofdvraag over hoe innovatie en control samengaan en hoe kan worden omgegaan met de spagaat van innovatie en control.

Het artikel ‘Innovatiekracht door ‘lean’ New Business Development’ behandelt de mogelijkheden die organisaties kunnen ontwikkelen door de invoering van het ‘lean’ New Business Development-proces.

Het artikel ‘Het organiseren van control en innovatie in uw organisatie’ helpt de (lijn)manager met het organiseren van innovatie in control door de organisatorische inrichting, processen en control met elkaar in lijn te brengen om zo toekomstrobuust te opereren.

Voor de fijnproevers wordt ingegaan op innovatie door de wellicht machtigste IT-leverancier ter wereld: Microsoft. Dit gebeurt in het artikel ‘Handhaving Microsoft Office als de-factostandaard vóór en na invoering en acceptatie van het Open Document Format’. Immers, ook Microsoft moet rekening houden met opkomende technologieën zoals de open standaarden.

In het slotartikel ‘Innovatie onder expediteurs – ICT in beweging’ wordt weer een ander licht op innovatie geworpen, want hoewel velen bij innovatie wellicht denken aan hightechsnufjes, kan innovatie organisatorisch van aard zijn en in de dienstensector betekenen dat rollen en functies veranderen en daarmee bevoegdheden, verantwoordelijkheden en autorisaties.

Al met al kan worden gesteld dat deze Compact een hoogwaardig ondernemerschapsnummer te noemen is. Het afwisselende nummer met als kern het combineren van innovatie, ondernemerschap en control geeft u als (IT)-auditor, CFO, CIO, CEO of manager handvatten om 2007 met een frisse blik op innovatie en control te starten.

Ik wens u veel leesplezier, een zalig uiteinde en een innovatief 2007 toe.

Barry Derksen