Skip to main content

Redactioneel

Line of Business: de invloed van specifieke thema's op ICT

Dit nummer staat voor een groot deel in het teken van de verschillende Lines of Business waarbinnen IT-auditors werkzaam zullen zijn. Binnen elke LoB zijn er segmenten te onderkennen met een eigen thematiek en dynamiek. Deze aspecten zijn vanzelfsprekend ook van invloed op de wijze waarop ICT wordt aangestuurd en is ingeregeld in organisaties die opereren in deze marktsegmenten.

Aan het segment leasing wordt aandacht besteed in een artikel dat een overzicht geeft van het softwareaanbod en de softwareleveranciers voor de leasebranche tegen de achtergrond van marktontwikkelingen en trends. Centraal in dit artikel staan kritieke aspecten om mee te nemen in de besluitvorming bij de selectie van leasesoftware onder de marktomstandigheden van dit moment.

De uitbesteding van ICT verloopt onder de huidige dynamiek van de markt niet altijd zonder problemen. Een aantal onderwerpen om te komen tot een onderbouwde en verantwoorde beslissing om onderdelen van ICT uit te besteden, komt in het aan deze materie gewijde artikel aan de orde.

Vervolgens is er een artikel dat ingaat op de inzet van geautomatiseerde hulpmiddelen in organisaties die onderhevig zijn aan de invloed van wet- en regelgeving vanuit de Verenigde Staten op hun bedrijfsvoering. De inzet van een geautomatiseerd hulpmiddel biedt bij het implementeren van deze wet- en regelgeving grote voordelen, maar gesteld wordt dat het hulpmiddel zelf niet leidend mag zijn ten opzichte van de te hanteren methodologie.

De reeks van artikelen wordt besloten met een artikel over het thema standaardisatie en globalisering, een thema dat in bepaalde markten en marktsegmenten actueel is. Vanuit de wens tot verdergaande rationalisering en kostenbesparingen hebben deze ontwikkelingen gevolgen voor de ICT.

Deze Compact opent echter met een artikel van een geheel andere aard, namelijk een interview met Henk Bronts, de scheidend voorzitter van KPMG Information Risk Management. In dit interview blikt Henk terug op zijn loopbaan én kijkt hij vooruit op de elementen die het vakgebied IT-auditing en het werkterrein zo interessant maken, als gevolg waarvan dit blad zich nog immer op een groeiend aantal lezers mag verheugen.

Ik wens u allen veel leesplezier toe met deze Compact, die wat mij betreft tot stand is gekomen in één van de uitdagendste en drukstbezette kwartalen uit de geschiedenis van IT-auditing.

Drs. J.P. van der Geest RE RA