Skip to main content

Redactioneel

De voor u liggende Compact is in het bijzonder gericht op de markt van de financiële dienstverleners. In de artikelen wordt nader ingegaan op een aantal van de ontwikkelingen die spelen binnen deze markt op het gebied van de geautomatiseerde informatievoorziening.

Qua ICT vormen de (grote) financiële dienstverleners van oudsher uitdagende omgevingen. Het betreft een markt met partijen die populair gezegd bijna van de voor- tot de achterdeur zijn geautomatiseerd. Ook nieuwe technologie vindt steeds sneller haar weg naar de proeftuinen met de toepassingen voor morgen.

Eén van de ontwikkelingen waar de grote financiële dienstverleners grote projecten voor hebben ingericht, is het versterken of inrichten van Customer Relationship Management (CRM). De cliënten centraal; met de nodige eisen voor herinrichting van de informatievoorziening binnen de eigen organisatie. Alle grote pakketleveranciers hebben inmiddels een module met deze aanduiding. Voor het merendeel van de instellingen moet echter ook veel van de informatie worden ontleend aan bestaande legacy systemen. In het openingsartikel wordt inzicht gegeven in deze problematiek.

De overige artikelen vormen samen twee series. Eén serie is gericht op de sterke opkomst van het gebruik van standaardpakketten binnen de diverse segmenten. Uit de serie wordt duidelijk dat het gebruik van pakketten weliswaar in elk van de segmenten opkomt, echter nog met duidelijke verschillen in de implementatiegraad. De artikelen gaan per segment in op de status en bijzonderheden rondom de selectie, de implementatie en het gebruik. De leasemarkt (automotive) is een voorbeeld van een markt waar inmiddels veel gebruik wordt gemaakt van standaardpakketten. Een segment waar nog veel groei van het gebruik van standaardtoepassingen wordt verwacht, is de markt van Funds & Asset Management en private equity. In een separaat artikel wordt voor dit segment stilgestaan bij de inzet van pakketten en de verwachte ontwikkelingen hierbinnen.

De tweede serie van artikelen is geheel gewijd aan ontwikkelingen binnen het toezicht op de financiële markten die van betekenis zijn voor de inrichting en de kwaliteit van de geautomatiseerde informatievoorziening. Vrijwel dagelijks valt te lezen over wijzigingen in de invulling van het toezicht en de rolverdeling tussen individuele toezichthouders. Ook is er geen gebrek aan cases die de algemene aanscherping van het toezicht ondersteunen. Voor IT-auditors die optreden binnen de onder toezicht staande markten blijkt sprake van zeer relevante ontwikkelingen die voor een deel nu reeds effect hebben en voor een deel in de nabije toekomst van invloed zullen zijn op ons optreden.

Drs. F.R. Schut RA RE