Skip to main content

Redactioneel

Winstwaarschuwingen van ERP-leveranciers, teruglopende investeringsbereidheid, nieuwe hypes als CRM, ASP’s, APS, marketplaces en ga zo nog maar even door, doen vermoeden dat ERP op zijn retour zou zijn. Waarom dan nog een ‘special’ rondom ERP?

In de praktijk van alledag blijkt ondanks deze signalen dat ERP bij veel organisaties nog steeds een hot issue is. Veel organisaties zijn namelijk nog volop bezig met (her)implementaties op basis van standaardtemplates en -kernels respectievelijk bereiden zij een migratie voor naar een hogere versie van hun standaardpakket.

Daarnaast blijkt dat men in een aantal gevallen bijvoorbeeld een mooie site en een e-procurementtoepassing heeft gerealiseerd, maar dat deze nog niet zijn gekoppeld aan het ERP-systeem dat als back-office systeem wordt gebruikt. Hierdoor worden de efficiëntievoordelen nog steeds niet gerealiseerd. In veel gevallen heeft ERP zich inmiddels ontpopt als de backbone van de organisatie. Lettend op die functie zou men hoge eisen moeten stellen aan de beheer- en security-aspecten ervan. In de praktijk blijkt dit toch een enigszins veronachtzaamd terrein.

Deze Compact opent met een overzichtsartikel over de huidige stand van zaken rondom ERP-implementaties en over nieuwe ontwikkelingen waarvoor ERP als backbone kan worden gezien. Daarna volgt een drietal artikelen gebaseerd op praktijkervaringen. In het eerste artikel werken Meuldijk en Op het Veld een efficiënte invulling van de QA-functie binnen ERP-projecten uit. Vervolgens wordt door Warmoeskerken en Van Dijke geschetst op welke manier beheeraspecten op onder andere het gebied van security meegenomen kunnen worden in implementatietrajecten. Ten slotte komt in het artikel van Vreeke en Hallemeesch de inrichting van het SAP R/3-autorisatieconcept aan bod, dat in veel projecten een onderbelicht onderwerp is.

ERP-toepassingen worden met name geassocieerd met handelsorganisaties en industriële ondernemingen. Niet verwonderlijk aangezien hier de bakermat lag van de huidige ERP-toepassingen. ERP is echter veel breder toepasbaar en diverse leveranciers hebben hierop ingespeeld met zogenaamde industry solutions. In het artikel van Hofland en Lips wordt in hoofdlijnen ingegaan op de stand van zaken met betrekking tot ERP-implementaties binnen de Rijksoverheid.

Dit themanummer wordt afgesloten met twee artikelen waarin trends worden beschreven waarvan, gekoppeld aan de ERP-hype, veel werd verwacht. In de praktijk komen deze trends nog niet geheel uit de verf. Het betreft een artikel van de hand van Pijpers, die in een promotieonderzoek het gebruik van Executive Information Systemen heeft onderzocht. Een overzichtsartikel op het gebied van A(pplication) S(ervice) P(roviders), waarin Ho en Olieman tevens stilstaan bij de specifieke problematiek van de combinatie ERP/ASP en de rol van de IT-auditor, besluit deze Compact.

Al met al is er nog volop werk aan de winkel op ERP-gebied. Aangezien ERP in veel organisaties wordt gezien als backbone is de hoop er enigszins op gevestigd dat ERP weet te ontsnappen aan de algehele malaise. Wie weet? De toekomst zal het leren!

De redactie vertrouwt erop dat ze u met dit nummer wederom een dienst heeft bewezen.

Drs. P.P.M.G.G. Brouwers RE RA