Skip to main content

Redactioneel

Juristen en fiscalisten begrijpen weinig van ICT, en ICT- én ICT-auditmedewerkers begrijpen weinig van wet- en regelgeving. Dat is geen oordeel op basis van een gedegen audit, maar mijn overheersende praktijkervaring in de afgelopen twee decennia. Deze kloof was in het verleden niet zo bezwaarlijk omdat wettelijke eisen veelal contractueel of procedureel werden ingevuld of de naleving niet streng werd gecontroleerd. Deze oplossing is echter niet langer houdbaar gezien de toenemende ICT- en internetpenetratie in organisaties, alsmede de – uit de Verenigde Staten overgekomen – nadruk op compliance en juridisering van zakelijke relaties. Vooral bedrijven die internationaal opereren zien zich geconfronteerd met een complexe en soms tegenstrijdige set aan compliancevereisten op nationaal, sectoraal en EU-niveau.

Met deze Compact-editie willen wij pogen u te informeren over een aantal juridische en fiscale ICT-onderwerpen. Deze onderwerpen zijn van toepassing op alle sectoren, daarboven komen de sectorale eisen aan de ICT-inrichting die onder andere in eerdere Compact-edities zijn belicht. Denk hierbij aan sterk gereguleerde sectoren als de financiële sector, farmacie en (semi) overheid. Compact 2008/1 gaat bijvoorbeeld in op de zich opstapelende regelgeving in de financiële sector. Als gevolg hiervan werken financiële instellingen aan overkoepelende IT-complianceraamwerken om in één algeheel kader alle wet- en regelgeving en de hiervoor getroffen maatregelen gestructureerd te beheren.

U treft in deze Compact artikelen aan over de betrouwbare toepassing van elektronisch factureren, het afdwingen van bewaartermijnen met records management, de privacyoverwegingen bij softwaretests, de vertaling van ‘horizontaal toezicht’ in Tax Control Frameworks en de juridische en fiscale aspecten van ICT-uitbestedingsrelaties. Andere juridische onderwerpen als softwarelicenties en contracten waren al eerder in Compact-artikelen behandeld (zie ook www.compact.nl).

Mocht u nog niet verzadigd zijn na het lezen van deze Compact, voor de liefhebbers heeft NOREA twee IT-Recht publicaties uitgegeven, een handleiding over automatiseringscontracten en een quick reference over belangrijke juridische onderwerpen.

Als iedere lezer na doorlezing van de navolgende artikelen vijf invloedrijke collega’s informeert over deze onderwerpen maakt u mij een tevreden gastredacteur en is er een hoop gewonnen!

Drs. ing. Ronald Koorn RE