Skip to main content

Redactioneel

De wereld draait door, maar het zijn voorwaar turbulente tijden. Hebben we ons net leren verzoenen met de financiële gevolgen van het handelen van de banken, komen we nu in de volgende financiële perikelen terecht die het gevolg zijn van het handelen in landen in Zuid-Europa.

Bedrijfsleven en overheid staan onder druk. De belangrijkste maatregelen die bedrijven als reactie hebben ondernomen, zijn vooral gericht op het reduceren van kosten. Recent internationaal onderzoek van KPMG laat zien dat de helft van de organisaties op dit moment aangeeft als gevolg van de economische crisis echt een andere richting in te willen slaan.

De rapporten van topeconomen, deskundigen en ambtenaren en de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen buitelden de afgelopen weken op onze tafels. Avonden leesvoer, uren discussie: hoe moet het nu verder? Het kabinet (van welke signatuur dan ook) zal zoeken naar mogelijkheden om in de komende jaren een gat te dekken van tientallen miljarden euro’s. De samenleving zal volgens het kabinet een antwoord moeten vinden op de vraag ‘hoe we er met minder middelen toch voor kunnen zorgen dat Nederland er in 2020 schoner, slimmer, sterker, solidair en solide voor staat’.

In onze adviespraktijk merken wij dat veel veranderingen en kostenbesparingen worden gerealiseerd in de bedrijfsvoering: in de processen en de operaties, in de financiën, in de informatiehuishouding en op het gebied van personeel. Deze vier onderwerpen komen daarom ook expliciet aan de orde in de artikelen in deze editie van Compact.

Wat wij tot nu toe in alle theorieën en in de praktijk hadden geleerd, was gebaseerd op een paar zekerheden. Wat wij gewend waren te doen op basis van deze zekerheden werkt niet meer op die manier. Het recente verleden heeft bijvoorbeeld ons geleerd anders te kijken naar geld en naar de zekerheid van de waarde van geld.

In de artikelen in deze Compact wordt de bedrijfsvoering behandeld vanuit het perspectief: wat er is veranderd in de ons bekende methoden en technieken, en hoe we moeten gaan presteren in onze veranderde wereld.

De turbulente tijden zijn nog niet voorbij. Sterker nog, de komende jaren staan zowel bedrijven als overheid voor een grote uitdaging om de continuïteit te waarborgen. De artikelen in deze Compact gaan in op hoe relaties van KPMG met deze uitdagingen omgaan. We delen onze belangrijkste geleerde lessen met u en geven u nadere handreikingen over hoe ook uw organisatie met een opgeheven hoofd de toekomst tegemoet kan zien.

Drs. Ids Algera CMC RI