Skip to main content

Redactioneel

Transformatie is actueel. Gedreven door sterke turbulentie in de omgeving voelen organisaties zich momenteel meer dan ooit genoodzaakt hun strategie te herzien en een revolutionaire, fundamentele verandering door te voeren. Het aantal grootschalige transformatieprogramma’s dat op dit moment door organisaties wordt geïnitieerd is ongekend. Dit terwijl het realiseren van de beoogde verandering complex is. Immers, veelal betreft het een alomvattende verandering die de gehele organisatie in alle disciplines en businessprocessen raakt. Dé reden waarom we een Compact uitbrengen met het thema transformatie. Een zeer actueel thema dat breder is dan ICT alleen.

In deze Compact besteden we aandacht aan een aantal specifieke thema’s rondom grootschalige transformatie. Dit artikel geeft een heldere definitie van wat een transformatie is, de typen die er zijn en over welke dimensies de verandering plaatsvindt. Dit alles geïllustreerd met relevante voorbeelden uit de praktijk.

We zoomen in op een aantal specifieke succesfactoren bij transformaties, zoals batenmanagement en Enterprise Architectuur. In ‘Alle ogen op de bal door sturen op baten’ staat batenmanagement centraal: een belangrijke graadmeter voor het realiseren van de strategische doelstellingen bij transformaties. In ‘Transformeren (z)onder Enterprise Architectuur’ wordt antwoord gegeven op de vraag hoe u, door middel van Enterprise Architectuur, uw IT-systemen en -infrastructuur op een ingrijpende transformatie aangesloten houdt.

‘Transformeren vanuit de Lean-filosofie’ geeft zicht op een van de mogelijke methoden om een grootschalige transformatie succesvol door te voeren. Transformeren vanuit een Lean-perspectief betekent de wensen van de klant als uitgangspunt nemen en de medewerkers centraal stellen.

De veranderstrategie staat centraal in de artikelen ‘Navigeren in zwaar weer’ en ‘Een transformatieproces zoals je dat normaal alleen in films ziet’. Daar waar het eerstgenoemde artikel specifiek ingaat op de veranderopgave en veranderstrategie bij fusie-integratietrajecten, geeft laatstgenoemde artikel een heel andere kijk op het komen tot een veranderstrategie waarbij de parallel met de filmwereld wordt getrokken.

Tot slot zijn we verheugd een artikel te mogen bieden met vernieuwende inzichten met betrekking tot de leasesector. Een sector waarin de marktdynamiek, na jaren van grote stabiliteit, substantieel is, met een (potentieel) grote impact op de gehele lease industry.

Kortom, een extra dikke editie met een veelvoud aan artikelen over relevante ontwikkelingen in de dynamische wereld van grootschalige en complexe transformatie. Ik hoop van harte dat deze Compact voldoende stof tot nadenken zal geven, de geest zal slijpen en daarmee een bescheiden bijdrage mag leveren om de sterke turbulentie in de markt het hoofd te kunnen bieden. Zoals Charles Darwin in 1859 reeds schreef: ‘Het zijn niet de sterksten of de slimsten onder de soorten die overleven, maar zij die het beste reageren op verandering’. Ik wens u veel leesplezier toe!

Dione de Jong-Elsinga